CyclingClassNL geeft talentontwikkeling binnen de Nederlandse wielersport extra stimulans

Persbericht

NOC*NSF, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie en Team Jumbo-Visma slaan de handen ineen met de start van CyclingClassNL. CyclingClassNL is een nieuw initiatief dat zich focust op de ontwikkeling van getalenteerde jongens en meiden binnen de wielersport in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar.

CyclingClassNL zet in op het waarborgen van aanwas van talentvolle wielrenners en wielrensters in Nederland door de talenten op dagelijkse basis te begeleiden met een wetenschappelijk onderbouwd en persoonlijk ontwikkelingsprogramma.

Talent Coaches gaan binnen het project aan de slag met verschillende trainingsvormen die onder andere bijdragen aan fysieke ontwikkeling, persoonlijkheidsontwikkeling en voedingsleer van talenten. De dagelijkse coaching helpt de betrokken sporters om optimaal inzicht te krijgen in hun leerdoelen en bij het vinden van de balans tussen sport, school en hun privéleven. De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat hiermee een betere aansluiting plaatsvindt richting het World Tour-niveau. De talenten blijven verbonden aan hun wielerclub en regionale instituten met betrekking tot het rijden van wedstrijden. Hiermee wil CyclingClassNL de samenwerking tussen renner, club en Talent Coach versterken met als beoogd eindresultaat de doorstroom van talenten naar nationale en internationale opleidingsploegen op continentaal en pro-continentaal niveau en het opleiden van nieuwe wielerkampioenen.

KNWU-directeur Thorwald Veneberg is enthousiast over de samenwerking tussen de drie partijen. “De Nederlandse wielersport is gebaat bij het constant inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Daarom is het belangrijk open te staan voor nieuwe samenwerkingen en inzichten. De bundeling van krachten met NOC*NSF en Team Jumbo-Visma geeft ons de gelegenheid om nog slagvaardiger talent op te leiden. Het is de bedoeling dat de gehele Nederlandse wielersport profiteert van de samenwerking, waarbij wij onze kennis ook zo breed mogelijk willen delen en input van alle partijen heel welkom is.”

Met CyclingClassNL investeren we nu in talentontwikkeling met als doel toekomstig oranjesucces.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOS*NSF

Ook Maurits Hendriks, technisch directeur van NOS*NSF, is verheugd met de start van CyclingClassNL “Nederland is een fantastisch wielerland en dat willen we graag blijven, maar je blijft niet zomaar aan de top. Daarvoor moet je steeds investeren in het ontwikkelen van talent. Alleen dan houd je aansluiting bij het hoge mondiale niveau. Met CyclingClassNL investeren we nu in talentontwikkeling met als doel toekomstig oranjesucces.”

Net als Veneberg ziet ook Hendriks in dat elke partij eigen expertise met zich meebrengt: “Wij hebben bijvoorbeeld veel ervaring in de combinatie van topsport met onderwijs. Dat is heel belangrijk voor deze leeftijdsgroep. We kijken gezamenlijk wat goed is voor de Nederlandse topsport en hebben alle drie hetzelfde doel voor ogen.”

“Met onze Team Jumbo-Visma Academy, een wens van Jumbo-oprichter Karel van Eerd, zijn we al bezig om meer aanwas van jongeren voor de wielersport te creëren”, aldus Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma. “Daarmee zijn we al mooie samenwerkingen met wielerverenigingen gestart. Deze samenwerking met NOC*NSF en KNWU is daar een vervolgstap op. Zo hopen we het gat tussen de verenigingen en de opleidingsploegen te vullen en de talentvolle renners en rensters goed te begeleiden in hun ontwikkeling.”

De komende weken werken de partijen aan formalisering van CyclingClassNL. Vanaf najaar 2021 start het initiatief met een groep talenten, verdeeld over jongens en meiden, die in de komende maanden wordt samengesteld.