Nieuws

'Eerste bijdrage geleverd aan doorstroming talent'

CyclingClassNL (CCNL) heeft een eerste seizoen achter de rug. Als gezamenlijk project van sportkoepel NOC*NSF, wielerbond KNWU en wielerploeg Team Jumbo-Visma heeft CCNL meer structuur gebracht in de opleiding van talent. De eerste renners stromen deze winter door naar UCI-teams en zelfs naar de UCI Women’s WorldTour. Hoofd Talent Coach Martin Truijens wil daar zeker niet het hele krediet voor opeisen met CCNL. ‘’Deze tweedejaars junioren hadden al laten zien een hoog niveau te halen, maar ik ben ervan overtuigd dat we een positieve bijdrage hebben kunnen leveren aan de ontwikkeling van de renners."

Truijens is trots op het jaar dat CyclingClassNL achter zich heeft liggen, maar predikt ook bescheidenheid. "Na een jaar is het te vroeg om onszelf al op de borst te kloppen. Ik hoop dat we een positieve bijdrage hebben kunnen leveren aan de ontwikkeling van de talenten en ik heb goede hoop dat deze bijdrage de komende jaren steeds groter zal worden." Drie deelneemsters vonden een plek in een UCI Women’s WorldTour-ploeg, één ging naar een UCI continental team en één gebruikt een vereniging voorlopig als tussenstap naar een hoger niveau. Ook stroomden renners door naar de opleidingsteams van AG2R, Team DSM en Team Jumbo-Visma en enkele anderen naar continentale ploegen als Allinq. Een brede uitstroom naar veel verschillende ploegen. Truijens: "Ik denk dat de uitstroom heel goed bewijst dat Team Jumbo-Visma slechts één van onze afnemers is. De ploeg participeert volop in CyclingClassNL en we mogen ook van veel kennis en expertise van Team Jumbo-Visma gebruik maken. Tegelijkertijd staat het de renners vrij om te kiezen voor welke ploeg ze willen gaan rijden. Dat Team Jumbo-Visma daarbij een hele interessante partij is, dat staat buiten discussie: ‘wie wil er nou niet voor de beste ploeg van de wereld rijden?’ Maar een renner kan net zo goed kiezen voor Team DSM, een ander Nederlands team of een ploeg in het buitenland. Ik denk dat het goed is om dat vast te stellen aan het einde van dit jaar om eventuele vooroordelen weg te nemen."

Image00011 2

Geen cultuurshock in professionele omgeving

"Alle renners hebben een ploeg gevonden die aansluit bij het niveau en de ontwikkeling die ze getoond hebben", constateert Truijens tevreden. "We hebben goede hoop dat we hebben kunnen helpen bij de transitie naar de volgende stap in hun loopbaan, zodat er geen cultuurshock optreedt in hun nieuwe, nog professionelere, omgeving. We hebben veel tijd besteed aan de bewustwording van wat er nodig is in de ontwikkeling tot topsporter. Denk hierbij aan trainingsdiscipline, voeding, maar ook aan de arbeid-rustverhouding. Ik hoop dat de teams waar de renners en rensters naartoe doorstromen merken dat we daar een stempel op hebben kunnen drukken. Maar onderschat ook niet het positieve effect van het regelmatig (zo’n 60 dagen per jaar, red.) bij elkaar brengen van jonge, ambitieuze sporters. De ontwikkeling van zo'n groep zit ook in kleine dingen: het voor jezelf zorgen voor, tijdens en na de training middels oefeningen en de juiste voeding, het met elkaar zorgen voor de juiste trainingsdiscipline etc. We hebben echt geprobeerd een prestatiecultuur te creëren, maar tegelijkertijd krijgen we van de groep terug dat ze de sport ook met veel plezier beoefenen. Dat is waarom ze ooit zijn gaan fietsen en dat mag ook nooit verdwijnen."

Nog beter communiceren

Truijens ziet na het eerste jaar ook punten waar men meer aandacht aan wil besteden. "De communicatie met de achterban bijvoorbeeld. Afspraken die we maken, over data van bijeenkomsten, komen niet altijd door als je alleen met de jongeren communiceert. Dat kan juist voor de renners vervelend uitpakken, want zij zijn soms nog best afhankelijk van de ouders: financieel, maar ook voor vervoer en materiaal. Dus zullen we ook actiever met de ouders moeten schakelen. Hetzelfde geldt voor de contacten met de trainers en verenigingen. Soms krijgen we inzicht in jaarplannen en kunnen we daar voor ons belangrijke momenten naast leggen, een andere keer is het contact wellicht nog te summier geweest. Het is voor ons – maar vooral voor de sporter – echt van belang dat de opleiding en begeleiding bij CyclingClassNL goed aansluiten bij het wedstrijdprogramma bij de club. Door goed samen te werken gaat de renner beter presteren voor zijn of haar team. Ook willen we nog nadrukkelijker op zoek naar eigen commerciële partners. We zijn heel blij met de suppliers van Team Jumbo-Visma die ons ook steunen, maar vonden met Landal GreenParks bijvoorbeeld ook een eigen partner die wil mee investeren in talentontwikkeling. Het zou mooi zijn om nog meer van die partijen aan ons te binden. Die met ons unique selling point in zee willen."