Nieuws

CyclingClassNL ondersteunt Nederlands wielertalent: ‘We bieden een opleiding tot topsporter’

‘Met alleen een fiets en een helm kom je er niet.’ Nederland heeft genoeg wielertalent, maar hoe kunnen zij het hoogst haalbare halen binnen hun favoriete sport? CyclingClassNL zet zich daarvoor in door te investeren in de opleiding en begeleiding van de grootste Nederlandse wielertalenten. CyclingClassNL is een samenwerkingsverband tussen de KNWU, NOC*NSF en Team Jumbo-Visma.

Trainen is goed, wedstrijden rijden uiteraard ook, maar beiden wel met een duidelijk doel voor ogen. Ontwikkeling moet daarin bovenaan staan. De talenten kunnen daar met behulp van CyclingClassNL aan werken. CyclingClassNL biedt haar talenten een professionele leeromgeving met deskundige begeleiding op alle facetten van de topsport: training zowel op de fiets als naast de fiets (o.a. krachttraining), testen en meten, voeding, persoonlijkheidsontwikkeling en sportmedische begeleiding. Middels deze begeleiding hoopt CyclingClassNL richting de toekomst het verschil te maken waardoor de doorstroom van de junioren naar de Development- en World Tour-programma’s steeds beter wordt.

“De basis van dit alles is en blijft dat je het fietsen vooral heel leuk moet vinden, want daar begint het mee”, legt Martin Truijens, Hoofd Talentcoach van CyclingClassNL, uit. Ook sportief directeur van Team Jumbo-Visma Merijn Zeeman benadrukt dit en vult aan: “We bieden een soort opleiding tot topsporter aan. Op deze manier verwachten we dat de talenten een duurzame carrière opbouwen en dat ze hun maximale potentieel benutten.”

Cycling Class NL op Papendal 43

Veel fietsen, veel kilometers maken en lekker sprinten op het vlakke of op een viaduct? “Domweg fietsen is niet genoeg. Het niveau in de top is de laatste jaren flink omhooggegaan, en de verschillen in de top worden steeds kleiner. Het gaat dan ook om een stukje bewustwording”, haalt de oud-zwemcoach aan.

“Met alleen het hebben van fysiek wielertalent kom je er nu, en zeker in de toekomst, niet meer. Het leven van de topsporter vraagt veel organisatie van zowel de sporter als zijn/haar omgeving”, geeft Truijens aan. “Het trainingsschema zal ingepast moeten worden in afstemming met school en de thuisomgeving. En daar houdt het uiteraard niet op: om goed te kunnen trainen is verzorging van materiaal en lijf van groot belang. Het bewust worden van de cruciale rol die voeding en slaap hierbij hebben is een belangrijk onderdeel.”

Hoewel binnen de topsport de lat altijd hoger zal worden gelegd, is het van groot belang dat daarbij de balans tussen arbeid en rust, tussen spanning en ontspanning, goed in de gaten gehouden wordt. Truijens: “Overbelasting, blessures en ziekten liggen anders snel op de loer. Aangezien deze, net als een valpartij of andere tegenslag, haast onvermijdelijk zijn binnen een sportcarrière is het werken aan de fysieke en mentale weerbaarheid ook een belangrijk onderdeel van de opleiding.”

Cycling Class NL op Papendal

Dat heel wat jongeren in Nederland de wielersport kan bekoren, blijkt volgens Truijens wel uit de populariteit van het project. “We gaan het hele land in om dit project uit te rollen en we proberen daarmee de drempel tot deelname zo laag mogelijk te maken. We hopen hierdoor een goed beeld te krijgen van de status van het Nederlandse wielrennen binnen de nieuwelingen en juniorencategorieën en op deze manier bij te dragen aan talentherkenning en -ontwikkeling in de Nederlandse wielersport.”

Op dit moment krijgt CyclingClassNL al enorm veel aanmeldingen voor de landelijke testdagen binnen (al meer dan 300). CyclingClassNL bezorgt de deelnemers een leuke dag, terwijl het op die manier zelf ook heel veel informatie opdoet. Iedere deelnemer krijgt na afloop een individueel rapport en ook de vereniging, de regio en de KNWU wordt in een later stadium geïnformeerd over het aanwezige talent.

Op deze manier hoopt CyclingClassNL iedere deelnemer met positieve aandachtspunten op weg te helpen in zijn/haar verdere ontwikkeling. Uiteraard gaat het voor CyclingClassNL uiteindelijk vooral ook om de grootste talenten die strijden om een opleidingsplek voor het volgend wielerseizoen.

Volgens Truijens is samenwerking de drijvende kracht achter het project. De samenwerking tussen Team Jumbo-Visma, de KNWU en NOC*NSF is uniek en ieder van hen heeft zijn inbreng. “Team Jumbo-Visma is hierbij een belangrijk referentiepunt, de KNWU is van groot belang voor de draagkracht en uitrol van de visie van CyclingClassNL en NOC*NSF, in samenwerking met centrum BrabantSport, biedt geweldige ondersteuning als het gaat om specifieke kennis en ondersteuning. Over een paar jaar hoop ik terug te kijken op een geslaagde onderneming. En daar hebben we uiteraard alle vertrouwen in”, besluit Truijens.